За нас

Бистро Каристо е социално предприятие, собственост на Каритас София.

В него работят хора в неравностойно положение (ливанци и българи), за които осигуряваме заетост с възможност да развиват професионални си умения и да разчитат на доходи.

Нашите готвачи могат да ви очароват с ястия от родния Ливан, които са научили от своите майки и баби. Държим на качествено приготвената храна, но това, с което сме уникални е домашната ливанска кухня. Разнообразното ни меню включва салати, супи, меса на скара, ливански специалитети и сладкиши.

„Каристо“ е специализирано в кетъринг услугите за лични и корпоративни събития.

За да увеличи своето социално въздействие, бистрото участва в различни обществени инициативи за подкрепа на хора в нужда. С покупка на храна от Каристо не само ще задоволите своя вкус, но и ще подкрепите нашите социални дейности, защото заведението внася приходите си изцяло в полза на милосърдните проекти на сдружение „Каритас София“.

Според отзиви на посетители бистро Каристо е един от най-добрите ресторанти за 2023 година  и  награден от Restaurant Guru, който е сред най-популярните уебсайтове за кулинари в света.

Любопитно за ливанската кухня

Ливан е разположен на кулинарен и културен кръстопът и в неговата кухня са очевидни както източни, така и западни влияния.

Дългите години чуждо управление повлияват и на ливанската храна, определяна като една от най-популярните в Близкия изток. От 16-ти век държавата е контролирана от Османската империя, когато в кухнята основно присъстват мариновани зеленчуци, ястия с агнешко и баклава. В последствие, до извоюване на своята независимост, Ливан е управляван от Франция и през този период се въвеждат често консумирани храни, като сирене, разнообразие от сладкиши и лакомства.

Ливанската кухня се отличава с изисканост, простота, свежест и финеса на европейската, в комбинация с близкоизточни аромати и подправки. В днешно време тя представя и средиземноморската диета с изобилие от нишестени храни, прясна риба, морски дарове, плодове, зеленчуци и обилни количества чесън и зехтин.

В ливанската култура храната е празник на живота, който може да усетите в бистро Каристо и да завършите с уникалните десерти от най-качествени съставки, подарък за сетивата.